Сплав на каное – це чудова розвага. Можливість отримати максимальне задоволення від прогулянки залежить від уміння контролювати каное. Чи це тандем чи соло, техніка J-гребка (англ. J-Stroke) дозволить вести каное по прямій слухняно. При греблі в тандемі цей гребок виконує задній весляр (на кормі).

J-гребок названий так тому, що рух весла у воді повторює форму англійської літери “J”. Рух цей складається з двох частин – гребок вперед і коригування, під час якого весло діє у воді як кермо.

Як виконується J-гребок. Інструкція та відео

  • Спочатку робите звичайний гребок вперед.
  • Як тільки наприкінці починається рух руки назад, необхідно крутити весло у воді проти годинникової стрілки так, щоб лопата весла стала практично вертикально. Для цього зігніть зап’ястя верхньої руки так, щоб великий палець дивився вниз.
  • Далі весло треба затримати у воді, відсуваючи його лопату «від каное». Для цього трохи притягніть верхню руку вниз на себе. При цьому лопата весла залишається у воді під кутом 15-25 градусів до каное, завдяки чому на весло тисне більша кількість води і воно виконує роль керма.
Схема выполнения одностороннего J-гребка в каноэ
Схема виконання J-гребка в каное –

Наприклад, ви сидите на задньому сидінні і в момент скоєння основного гребка вперед, каное трохи змінить курс ліворуч. В момент, коли гребок закінчено, не поспішайте виймати весло. Поверніть його лопать проти годинникової стрілки, змінивши нахил лопаті до каное приблизно в 25 градусів, використовуючи весло вже не як штовхач, а як кермо. Як тільки курс стабілізується, починайте новий такий же гребок.

Буває, коли сильно гребнув вперед або річка робить вигин праворуч і потрібно виконувати плавний тривалий поворот, можна трохи довше затримати весло у воді, ніби підгальмовуючи та підрулюючи. При повороті річки вліво, робіть звичайні гребки без коригуючої частини, оскільки ви вже задали курс у правильному напрямку.


Можливо, це трохи заплутано, але повірте — на практиці все буде простіше. Руки самі зрозуміють, що потрібно робити, тим більше, що ви прочитали цю статтю, і голова буде більш-менш знати, що і як. Подивіться це відео – там все показано.


Поширені помилки початківців

  • Занадто велика довжина гребка вперед. До того моменту, коли потрібно провертати весло, більша частина його лопаті може виявитися поза водою, через що вирівняти курс вже не вийде і доведеться робити певні дії всією «командою», знижуючи швидкість.
  • Недостатній проворот весла. Запастя потрібно зігнути, щоб лезо лопаті перемістилося практично вертикальне положення у воді.
  • Забули відсунути весло від каное. Якщо лопасть весла залишається в позиції паралельно човну, то на нього тисне недостатня кількість води і це не дозволить вирівняти напрямок руху.
  • Сильне стискання рукояті весла нижньою рукою. Розслабте руку, тримайте її вільно, дайте веслу можливість обертатися. Просто не напружуйтесь і отримуйте задоволення від веслування.


Поради щодо ефективності

  • Цілий день виконувати J-гребок може бути напружено для зап’ястя, тому подивіться в кінці відео нижче, як можна по-іншому тримати рукоятку весла. Або вивчіть іншу техніку – канадский гребок.
  • Деякі фанати скажуть, що в жодному разі не можна допускати дотику рукояті весла та борту каное. Фактично ж, дозволяючи рукояті контактувати з бортом, ви підвищуєте ефективність, так як вплив, що штовхає сили води, передається безпосередньо на каное. Цей спосіб заощаджує сили і цілком підійде дітям та жінкам. Але є все ж таки момент – при такому постійному контакті стирається покриття весла і борту, що може скоротити термін їхньої служби або вимагати нового шару лаку або ремонту.
  • Купіть гарне весло. Корисна стаття про це Як правильно підібрати весло для каное. Повний мануал з відео

Обидва види основних весел можна купити в Україні в моїй майстерні Ginkgo-Canoe. Я роблю їх з ясеня та вкриваю справжнім голандським яхтним лаком. Є креслення чотирьох форм та гарний досвід виготовлення – сумарно вже понад 40 штук.

основные формы весла для каноэ - Ottertail и Beavertail
основні форми весла для каное –